Tudengite teatripäevad 2018. Tartu Üliõpilasteater "Sandi õnnistus"

Klipi teostus: Mailiis Laur 18.02.2018 2142 vaatamist Kultuur


Tartu Üliõpilasteater (TÜT) on Kalev Kudu initsiatiivil 1999. aastal kunagise Tartu Ülikooli tudengite draamastuudio põhjal loodud väiketeater, mis koosneb igaastaste vastuvõtukatsetega truppi lisanduvatest liikmetest.  TÜT toob aastas välja keskeltläbi 2-3 uuslavastust, osaleb 2-3 välisfestivalil ja korraldab suviti suvekoole.  “Sandi õnnistus” mängib teatri vilistlaste poolt eestveetava, pigem füüsilisele teatrikeelele keskenduva stuudio trupp.
Lavastus: “Sandi õnnistus”, inspireeritud Eiseni muinaslugude kogumikust “Eesti imede ilmast”
Lavastaja: Enor Niinemägi
Algselt laste jõuluetendusena välja tulnud, ent nüüd ümberkohandatuna ja „Sandi õnnistuseks“ ristitud lavatükk järgib esteetilist ja mängulist keelt – näitlejate verbaliseeritud kõne on viidud miinimumini või üldse kärbitud ning loo sisu üritatakse edasi anda pillide, žestide, kujundite ja füüsiliste tegevustega.
Etenduse alustekstiks on võetud M. J. Eiseni kogutud eesti rahva muinasjutud teosest „Eesti imede ilmast“. Kui etenduse esialgne versioon keskendus pigem lugudes avalduvale „imede ilmale“, siis nüüd läheneme materjalile natuke teise nurga alt, lähtudes pigem sõnapaarist „sandi õnnistus“, uurides, mis tähenduse see muinasjuttudele selle nurga alt annab."