Veronika Zadini inauguratsiooniloeng "Näha nähtamatut, mõõta mõõtmatut"

Klipi teostus: UTTV 16.11.2021 1513 vaatamist


Alates sellest aastast on Eesti Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) assotsieerunud liige. CERN on üks tuntumaid ja mõjukamaid teaduskeskusi maailmas, inspiratsiooniallikas uutele teadlaste ja inseneride põlvkondadele, aga üllataval moel ka meie igapäevaelu mõjutaja – üks sealse töö (kõrval)tulemustest on muuseas internet.
CERN-i üks tuntumaid tegevusvaldkondi on fundametaalfüüsika. Just CERN-is leiti hiljuti eksperimentaalne kinnitus Higgsi bosoni eksisteerimisele. Aga kuidas siis tegelikult jõuda selleni, et mõõta ja kinnitada fundamentaalses teoreetilises füüsikas ennustatut? Kuidas luua vastav tehnoloogia ja kuidas tuua see tagasi meie igapäevaellu?
Üheks vastuseks on osakestekiirendid – CERN-i teine tuntud „kaubamärk“. Aga nende seadmete üks suuremaid probleeme on elektrilised läbilöögid – mikromõõtmetes välgud, mis tekivad tugevaid elektrivälju rakendavates seadmetes. See saladuslik nähtus algab mõnelt aatomilt, kestab ääretult lühikest aega ning kahjustab materjali silmaga nähtavas suurusjärgus, hävitades kõik mõõdetavad ja eksperimentaalselt jälgitavad põhjused, mis võimaldaksid mõista selle protsessi olemust. Uute teadmiste leidmine ja universumi saladuste mõistmine on võimalik ainult siis, kui soovime muuta enda tunnetust nendest.
Inauguratsiooniloengul räägib Veronika Zadin sellest, kuidas taasluua meie reaalsus ja universum ning võimaldada seni nähtamatutel ja mõõdetamatutel protsessidel muutuda jälgitavaks – mõõta mõõtmatut ja näha nähtamatut. Nimelt suudavad arvutuslik füüsika ja materjaliteadus muljetavaldavalt kombineerida teoreetilise ja eksperimentaalse maailma, luues täiesti uue kontseptsiooni: arvutusliku eksperimendi!
Veronika Zadin on lõpetanud Tartu Ülikooli 2005. aastal, kaitsnud 2012. aastal füüsikalise infotehnoloogia erialal doktoriväitekirja „3D-mikroaku modelleerimine“ ning töötanud aastatel 2012–2014 järeldoktorina Helsingi Ülikoolis. Alates aastast 2014 on ta töötanud Tartu Ülikoolis, uurides CERN-i osakestekiirendite materjale.
Veronika Zadin koordineerib Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudis Euroopa teadusruumi õppetooli projekti MATTER tegevust. Tema uurimistöö keskmes on multiskaala-simulatsioonimeetodite arendamine ja rakendamine materjaliteaduse ning arvutusfüüsika probleemide lahendamiseks. Ta koordineerib ka Eesti töörühma CERN-is kompaktse lineaarkiirendi CTF-3 eksperimendi juures.