Mairi Sakellariadou loeng „Varase universumi kosmoloogia“

Klipi teostus: Tartu Tähetorn 20.06.2023 2302 vaatamist


Loeng annab ülevaate meie praegusest arusaamast varajase universumi kosmoloogia kohta. Mairi Sakellariadou tutvustab kosmoloogilise mudeli õnnestumisi ja lahtisi probleeme ning vaatluste ja katsete rolli, mille suhtes me oma teooriaid testime.
Professor esitleb astrofüüsika, kõrgete energiate füüsika ja gravitatsiooniteooriate vastastikust mõju, mille eesmärk on lahti harutada meie universumi saladused, ning rõhutab vajadust teooria järele, mis hõlmaks kvantmehaanikat ja üldrelatiivsusteooriat.
 
Mairi Sakellariadou on füüsikateoreetik, kes tegeleb osakestefüüsika, gravitatsiooni ja kosmoloogiaga, keskendudes varajase universumi füüsikale. Ta õppis Ateena ülikoolis matemaatikat ja seejärel Cambridge'i ülikooli astronoomiainstituudis astrofüüsikat.
Skellariadou omandas doktorikraadi Massachusettsi Tuftsi ülikoolis. Pärast järeldoktorantuure Pariisi Pierre'i ja Marie Curie ülikoolis, Zürichi ülikoolis, Genfi ülikoolis ja CERN-is sai temast Ateena ülikooli kaasprofessor. 2005. aastal liitus ta King's College'iga dotsendina ja 2011. aastal määrati ta seal teoreetilise füüsika professoriks. Mairi Sakellariadou on Euroopa Füüsika Seltsi "Gravitatsioonifüüsika" osakonna juhataja ning praegu ka Seltsi valitud president. Ta on mitmete koostööprojektide ja konsortsiumide liige, sealhulgas LIGO teaduskoostöö, LISA konsortsiumi ja MoEDAL eksperimendi liige.