Konverents „Viirustega tulevikku“

Klipi teostus: Congress Rental Estonia 28.11.2023 1133 vaatamist


Viirused on elu lahutamatu osa ja viimaste aastate pandeemia on õpetanud meile palju: alates sellest, kuidas peatada koroona levik, ja lõpetades ühiskonna vastupanuvõime tugevdamisega. Konverentsil saavad sõna teadusnõukoja praegused ja eelmised liikmed, kes räägivad muu hulgas meditsiini, statistika ja käitumispsühholoogia teemadel. Ettekannetes tutvustatakse uuemaid teadustöid ja põhjalikke analüüse, kus käsitletakse koroonapandeemiat andmepõhiselt, võetakse jutuks võimalikud tulevikuviirused ja vaktsineerimine.  
 
Avaettekandes arutleb nõukoja juht Toivo Maimets selle üle, kuidas tulevikus pandeemiatele targemalt vastu astuda. Maimetsa sõnul kerkis pandeemia ajal eriti võimsalt esile selge infovahetuse vajadus ja teisi arvestava käitumise tähtsus. Teadusnõukoja endine juht, Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar analüüsib oma ettekandes tervisekriisi ajal tehtud otsuseid ja kirjeldab, mida võiks tulevikus teha teisiti. 
 
Konverents lõpeb aruteluga „Pandeemiad tulevikuühiskonnas“, mida juhib Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm. Aruteluringis otsitakse koos osalejatega vastuseid küsimustele, milliseid ootamatuid ressursse ja otsuseid võivad nõuda tulevikupandeemiad ning missugused arengusuundumused mõjutavad tulevikus Eesti ühiskonna hakkamasaamist pandeemiatega.
 
Päeva juhib Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets.